Първият училищен звънец или „училище-мъчилище“

      Коментарите са изключени за Първият училищен звънец или „училище-мъчилище“

Ето, че 15-ти септември е вече тук, а сега накъде. Много родители си задават куп въпроси и как да помогнем на първокласника да направи по-плавен прехода си от детската градина към първи клас. Първият учебен звънец на бъдещият първокласник навярно вълнува много повече родителя, отколкото самото дете.
Малчуганът осъзнава, какво предстои едва, когато започне сериозни занимания в часовете, до тогава всичко „което лети се и яде“. Безметежната и весела градина няма нищо общо със строгия ред в училище, а как самите ние да сме от помощ за адаптацията на детето, научете сега:

  1. Всяко дете е различно – според италиански психолози има деца, които лесно се адаптират към новата среда и не им е нужна чужда помощ. Има обаче и деца, които се нуждаят от внимание и грижа от страна на родителите. И ако вашето дете е от тях не се колебайте да му осигурите подкрепата, от която се нуждае, за да не засади в самото начало на първи клас представа, че училището е вражеска територия.
  2. Кажете заедно „не“ на страха – задачата на всеки учител е да говори на детето за нещо хубаво в предстоящата новост на детето, а именно тръгването в новото училище. Ако детето тръгне на новото място с неяснота или посеян страх, то винаги ще е стеснително, уплашено и няма да може да разгърне пълният си потенциал от възможности.
  3. Научете го на уважение към учителя – още в самото начало детето трябва да е на ясно, че учителя е човекът, който най-силно трябва да уважава и да слуша. Това няма да стане за ден и за два, ако не го подготвяте с месеци по-рано. Ако детето не приема преподавателя си с авторитет, то и учението ще върви доста по-трудно.
  4. Какво за детската стая – именно старта в новото социално обкръжение и общество е повод за промяна в дома и конкретно в помещението на детето. Преди да започне училище направете за него поредния подарък – подарете му напълно обновена детска стая, в която повечето неща навяват за подходяща учебна среда. Освежете помещението, стените, ако се налага сменете дори пода или тавана. Купете бюро за първокласника си и подходящ стол. Всяка една новост в стаята му нека го навежда към приятни емоции и да го кара да мечтае за първия учебен ден. Дори вече да е стартирала учебната година, винаги го радвайте с нови помагала и пособия за училище.