Как да спестим пари от продажбата на къща

      Коментарите са изключени за Как да спестим пари от продажбата на къща

Както покупка на нов имот, така и продажбата на такъв е свързана с много грижи.

Наред с това има дълги периоди на изчакване, в които не се знае кога и кое ще стане. Неоспорим е фактът, че продажбата на собствен имот, било то къща, апартамент или жилище, до голяма степен е предизвикателство.

Съпроводен със стрес и несигурност, целият процес трябва да помести всички придружаващи документи, договори, процедури, преговори, плащания, разплащания, наедно с доза притеснения. За тези, които не са правили подобен род сделки, покупко-продажбата, може да се окаже цяло изпитание.

Изникват редица въпроси преди самата сделка и за по неопитните е обичайно. Какво могат да направят, с цел да улеснят и увеличат шанса за успешна продажба.

В случая са възможни два подхода:

В първия от тях се включва вариант, сами да се опитате да реализирате продажба. Тук са на лице по-големи рискове, повече отговорности, гаранция, сигурност около сделката, както и поемане на инициатива около събиране на разплащанията, съобразяване срока и всичко свързано с времето, за което може да се реализира сделка. Към преговорите на потенциални купувачи се отнасят всички детайли и свързаните с данъци, удостоверения, справки, нотариални такси и други документи.

Във втория случаи помощта от агенция за недвижими имоти е несравнима. Всичко необходими документи, такси, срокове се подготвят и съобразяват от агенцията за недвижими имоти. В комуникацията и с брокер може да се научи и повече около конкуренцията в околността. На такава база данни и справка можем да узнаем как се позиционира имота в зависимост от конкуренцията, каква е амортизацията и с каква сила действа предложената от нас оферта.

Всяка себеуважаваща се агенция за имоти недвижима собственост предлага безплатни консултация по отношение офертни цени, реални предложения за такива, съобразени с предлагания имот. В него се вземат под внимание състояние, перспективи, местонахождение и други във всеки конкретен момент. В случаи, че определената цена е поставена само заради нуждата от нея, то почти сигурно е, офертата да изпадне в застой. Има купувачи, които следят постоянно пазара на имоти и веднага биха забелязали задържащ се повече от година. Съответно всеки би пострадал понасяйки и сериозни загуби.

Ползата от брокерска агенция при продажба на имот са много, но най-вече от финансова гледна позиция. Тяхната работа се свежда до това да защитават интереса на продавача. Дори да гарантират сигурността по време на размяна на собственост. От агенцията за недвижими имоти се получава и информация около консултирането за нужни документи по продажбата и така сделката получава голям шанс за реализация.